- Details
Hoofdpijn, koorts, algehele malaise: gewoon twee dagen ziek. Niets bijzonders zou je denken. “Maar als dit soort gezondheidsklachten relatief veel voorkomt op een afdeling of na specifieke (schoonmaak)werkzaamheden en er wordt met bacteriën gewerkt, is het goed om verder te zoeken”, vertelt arbeidshygiënist Remko Houba van PreventPartner.
Remko: “Ik werd gebeld door de HSE-manager van een bedrijf waar meerdere medewerkers al langere tijd dit soort gezondheidsklachten hadden. Ze gingen ziek naar huis, knapten op en gingen weer aan het werk. En vervolgens werden ze weer ziek. Niet altijd gelijk, maar toch wel opvallend vaak. Op een zeker moment kreeg één van de medewerkers een longontsteking. Dat was het moment waarop de HSE-manager aan de bel trok. Had dit misschien iets te maken met het werk?”
De ongevaarlijke boosdoener
Het bedrijf produceert kant-en-klaarmaaltijden. In de keuken worden de ingrediënten gemaakt, op een opscheplijn worden de bakjes gevuld, vervolgens wordt er melkzuurbacterie overheen gespoten voor de houdbaarheid en daarna wordt de maaltijd geseald. Remko: “Die melkzuurbacterie is ongevaarlijk. Het gebruik hiervan is goedgekeurd door de voedsel- en warenautoriteit en we krijgen ze via verschillende voedingsmiddelen binnen. Maar daar zit precies het verschil: dan eten we de bacterie en komt hij in ons spijsverteringskanaal. Bij dit bedrijf wordt de melkzuurbacterie opgelost in water, dat vervolgens met kracht wordt verneveld over het eten. Als je deze hele fijne nevel inademt gaat dat direct de longblaasjes in. Bovendien betrof het in dit geval een continue, hoge blootstelling. Hoewel de bacterie onschadelijk is, reageert het lichaam toch om deze indringer eruit te zetten. Dit zorgt bij deze hoge blootstelling voor een zogeheten ‘toxische inhalatiekoorts’, wat zorgt voor griepachtige verschijnselen.”
De verneveling gebeurde van vrij grote hoogte en met grote kracht. Remko vertelt dat de installatie om onbekende reden was geleverd door een andere partij dan de leverancier van de melkzuurbacterie. “De leverancier van de melkzuurbacterie is bekend met het risico op inhalatiekoorts. Dit risico werd ook netjes gemeld op het veiligheidsinformatieblad en in hun eigen systeem zijn voorzieningen getroffen om blootstelling te voorkomen.” Inmiddels is de installatie aangepast en de leverancier heeft naar aanleiding van deze casus besloten om de melkzuurbacterie niet meer te leveren zonder hun systeem.
Tips
Remko vertelt dat hij toxische inhalatiekoorts door blootstelling aan bacteriën op het werk met enige regelmaat ziet. “In dit geval was er een continue blootstelling, maar dit soort klachten komen typisch ook voor bij schoonmaakwerkzaamheden op plekken waar met bacteriën wordt gewerkt. Bijvoorbeeld bij bedrijven die een waterzuiveringsinstallatie hebben: medewerkers zijn dan na de uitgebreide schoonmaak – wat vaak gebeurt met hogedruk waardoor de bacteriën de lucht in worden geblazen – ineens één of twee dagen ziek.” Remko geeft de volgende tips:
- Check altijd het veiligheidsinformatieblad – ook bij natuurlijke producten.
- Laat een goede RI&E uitvoeren en neem hier ook stoffen in op van biologische herkomst. Overweeg om hier een arbodeskundige (arbeidshygiënist) bij te betrekken die expertise heeft op dit vlak.
- Laat uitzoeken of er een relatie is met werk als er opvallend veel medewerkers met griepachtige klachten zijn en er wordt gewerkt met bacteriën
Denkt u dat er in uw bedrijf mogelijk een relatie is tussen het werk met biologische stoffen of bacteriën en gezondheidsklachten van medewerkers? Neem dan contact met ons op via
- Details
Eén op de zes werknemers wordt tijdens het werk blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Bedrijfsartsen kunnen te maken krijgen met werknemers met gezondheidsklachten die het gevolg kunnen zijn van blootstelling aan een (on)bekende giftige stof. Hoe dan te handelen? Recent is een online artikel verschenen met twee stappenplannen voor de bedrijfsarts. Het ene plan is bruikbaar zijn bij acute vergiftiging van een medewerker, het andere bij vermoeden van klachten door een (on)bekende stof. Het artikel is geschreven door twee bedrijfsartsen die aan het einde van hun opleiding zelf meer handvatten zochten voor deze casuïstiek. Twee leden van het Expertisecentrum Toxische Stoffen van PreventPartner schreven mee. Blootstelling van een medewerker tijdens een incident wordt meestal afgehandeld door de BHV-organisatie van een bedrijf. Goed is dat de bedrijfsarts wordt geïnformeerd dat het incident heeft plaats gevonden meer lezen
- Details
Aan verzuimanalyses wordt in de praktijk veel waarde gehecht en soms worden er grote consequenties aan verbonden. Volgens de nieuwe toetsingscriteria voor de risico-inventarisatie en -evaluatie is een verzuimanalyse een belangrijke bron om inzicht te krijgen in arbeidsgerelateerd verzuim. Echter, "niet alles dat geteld kan worden is waardevol en niet alles wat waardevol is, kan geteld worden". Onder dit motto is op het nationale arbeidshygiënisten-symposium van 2024 de waarde van verzuimanalyses ter discussie gesteld. De presentatie van dit betoog is te vinden via deze link.
- Details
Hybride werken is in veel bedrijven inmiddels gangbaar geworden. Een groot deel van de Nederlanders werkt één of meerdere dagen per week thuis. De thuiswerkplek en de arborisico’s hebben daarom aandacht nodig. Waar moet je op letten?
Dianne Commissaris is specialist fysieke belasting bij PreventPartner. Zij ziet dat bij gezond thuiswerken de eerste aandacht meestal gaat naar preventie van risico’s aan specifieke lokale delen van het lichaam. “Klachten aan de rug, nek, armen en handen, oftewel biomechanische overbelasting ligt op de loer. Maar ook de globale systemen van de thuiswerker lopen een risico: hart en bloedvaten, suikerhuishouding en vetverbranding. Hier zit het gevaar in biochemische onderbelasting, wat samenhangt met langdurig zitten.”
- Details
In 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar adviezen over bewegen en gezondheid aangevuld met adviezen over langdurig zitten. Zeer relevant voor Nederland, want uit onderzoek van TNO blijkt dat Nederlanders de twijfelachtige eer hebben ‘Europees kampioen zitten’ te zijn. Specialist fysieke belasting Dianne Commissaris vertelt hoe je beweging krijgt in je werkdag.
Het klinkt misschien vreemd, maar te weinig bewegen en jezelf te weinig inspannen kan het lichaam schade toebrengen”, zegt Dianne. “Langdurig zitten verhoogt het risico op onder andere hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders.”
- Details
Het is deze maand 10 jaar geleden dat PreventPartner is opgericht. Meer aandacht voor preventie als het gaat om gezond en veilig werken was onze drijfveer. En dat is nog steeds zo.
PreventPartner kent een bijzondere organisatievorm, een coöperatie, dus geen winstdoel. Toegevoegde waarde voor onze klanten en samenwerking staat voorop. In alles wat we doen, gaan we er vanuit dat iedereen moet profiteren. Met meer dan 30 partners hebben we een grote diversiteit aan kennis en ongelofelijk veel ervaring bij elkaar.
Dank aan alle organisaties die ons de afgelopen 10 jaar hebben ingehuurd. Op naar de volgende 10 jaar!